14. května 2019

PŘEČTENO: Vzestup - Kiersten White







Originální název: Now I Rise

Žánr: Literatura světová - Fantasy - Pro děti a mládež - Young Adult - Dobrodružné

Série: Dobyvatelská sága

Rok vydání: 2019 (v originále 2017)

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 384 stran

Názvy knih série: Temnota (1), Bright We Burn

Díl série: Druhý

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)









ANOTACE:



Lada Dracula nemá žádné spojence. A musí spoléhat pouze sama na sebe. A tak ve snaze získat valašský trůn pustoší jedno město za druhým, stává se stále nemilosrdnější a nemilosrdnější. A přitom nemůže přestat myslet na Mehmeda, který jako by její vůli svíral ve svých rukou.
                                                                                                                              (cbdb)



O čem kniha je?


  Opět dávám od vlastního popisu zbaběle ruce pryč, ať náhodou neprokecnu něco důležitého z prvního dílu. Prostě to navazuje na Temnotu. :D Takže opět pardon.


Jak se mi kniha líbila?


  Dobře, miluju první díl a tohle bylo ještě lepší.
  V knize sledujeme dějovou linii Rada a Lady. Lada se v Evropě snaží dosáhnout podpory různých knížat a vladařů, aby mohla usednout na Valašský trůn. Radu slouží Mehmedovi jako tajný zvěd. Zpočátku působí na jeho dvoře (mají sultáni taky dvůr? Otázka do pranice), poté v samotné Konstantinopoli.
  Vývoj postav je opět geniální. Milý Radu bojuje sám se sebou. Se svou láskou k Mehmedovi. Během odloučení s islámskou kulturou pomalu ztrácí i onu víru, která ho kdysi tak naplňovala a pomohla mu přežívat. Vadí mu, že musí zradit své blízké a sám se cítí Mehmedem zrazen.
  Lada jde přes mrtvoly pro svůj trůn. Navštíví Uhry, poklekne před Ladislavem Pohrobkem, sblíží se s Hunyadym, mužem, který ji zabil otce. Vyhledá svou matku, aby pouze zjistila, že je zlomená, šílená, takže se od ní žádné podpory nedočká.
  Nakonec si uvědomí, ze Valašsko už nikdy nebude stejné, protože ona je jiná. Chce pozvednout Valašsko, ale by se tak stalo, musí zničit vše staré.
  I když jsem vědela jak to dopadne, rok pádu Byzance zná snad každý, tak jsem příběhy obou postav hltala a čekala jsem co bude dál.
  Neskutečně se těším na další díl a znovu shledání všech postav. ♥


Hodnotím 5 ovečkami

A to je pro dnešek zase vše!
Přeji krásný večer!
Páčko.
A.

Žádné komentáře:

Okomentovat