12. listopadu 2018

PŘEČTENO: Joelle Charbonneau - Prokletý trůn




Originální název: Dividing Eden

Žánr: Literatura světová - Fantasy - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: Prokletý trůn

Rok vydání: 2018 (v originále 2017)

Nakladatelství: FRAGMENT (ČR)

Počet stran: 280 stran

Názvy knih série: Forbidden Fruit  (1,5), Eden Conquered (2),

Díl série: První

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads





(zdroj obrázku)





   Opět upozorňuji, že se dozvíte o čem kniha je, takže SPOILER ALERT! :D

"Dvojčata Carys a Andreus neměla nikdy vládnout Edenu. Díky jejich staršímu bratrovi, dědici trůnu, byla budoucnost království bezpečná.

Ale zdání - a soupeři - mohou klamat. Když krále Edenu a korunního prince zabijí vrazi, Eden zoufale potřebuje panovníka, ale posloupnost nástupnictví už není jasná. S vládnoucí radou, která se chystá získat moc, se Carys a Andreus potýkají pouze s jednou možností - účastnit se soudního procesu, který určí, kdo z nich je hoden vládnout království.

Jako bratr a sestra se Andreus a Carys vždy vzájemně chránili - před dvorem a před netvory, kteří číhali v horách za královskou zídkou. Střežili svá tajemství. Proces dědictví však zkouší vazby důvěry a rodiny.

Se svou zemí a rozdělenými srdci, Carys a Andreus zjistí přesně to, co každý udělá, aby získal korunu. Jak dlouho předtím, než se podezírání ustálí je žízeň síly dovede k nejvyššímu zradě?"

 

   Prokletý trůn mě velmi překvapil. Čekala jsem jen intriky, samou okecávačku a tak dále. Ale opak je pravdou. Jako ano, je tam plno intrikářů, hlavním postavám lžou a u poloviny nevíme co vlastně od prince a princezny chtějí nebo na čí jsou straně. Ale je tam i plno akce.

   Hned na začátku zjistíme, že princ i princezna mají nějaké velké tajemství. Princezna je tajná bojovnice a princ má (pravděpodobně) nemocné srdce nebo je takový dnešní astmatik. Prostě jak je ve stresu, špatně se mu dýchá, omdlévá atd. Nejen, že by to všichni brali jako projev slabosti, ale hlavně bylo při jejich narození vyřčeno proroctví, že jedno z dvojčat bude prokleté a přinese Edenu zkázu. Dvojčata tuto jeho nemoc berou jako ono prokletí a Carys se Andrease snaží celý život bránit tím, že na sebe strhává veškerou, hlavně negativní pozornost, aby si jeho nemoci nikdo nevšiml.
   Ze začátku jsem si nedokázala představit jak tito dva sourozenci mohou spolu zápasit o trůn. Oba si byli tak oddaní, ona se kvůli němu nechávala bičovat, on kvůli tomu aby zas nebyl moc často na očích, tak pracoval se svými poddanými mimo hrad. Prostě jsem nechápala.
   No když došlo k oné události, kdy byl zabit jejich otec a starší bratr, tak se Imogen, snoubenka mrtvého staršího bratra Andreasovi přiznala, že souhlasila se zásnubami jen proto aby posílila svou moc, ale že miluje jeho. No a to byl kámen úrazu. Ona ho začala hrozně ovlivňovat. A on se samozřejmě nechal a zahodil veškerou důvěru a oddanost své sestře. Jako fakt? To mě hrozně vytočilo. Tím jsem ho prostě u sebe vyřadila z favoritů. :D Jen kvůli ženské, kterou jakože miloval, i když jí vůbec neznal, prostě slepý, ovlivnitelný osel.
   Carys taky není dokonalá, ona je zase díky jejich matce závislá na nějakém lektvaru, který jí pomáhá od bolesti. Ale jinak je prostě skvělá a já ji měla ráda od začátku do konce.
   Když začali soutěžit o trůn, tak se dohodli, že Carys bude nechávat bratra vyhrávat, ale prostě shodou okolností a různými situacemi si i tak získala lidi, kteří ji podporují, čímž zasela semínko pochybností Andreasovi do hlavy. Ona tvrdila, že jí o trůn nejde, chtěla se ho vzdát, ale on jí potom už nevěřil. Navíc ho začala žvásty očkovat Imogen. To byl fakt jako zlom, Andreas se začal chovat jako tyran a prostě to v Carys nakonec vyvolalo pocit, že mu trůn nesmí přenechat. Poslední kapkou bylo, když nechal zabít nevinného malého kluka, to Carys přesvědčilo, že je krutý a tak začala bojovat sama za sebe.
   Andreas nevěděl jak jinak zakročit než, že jí sebral její drogy na kterých byla závislá. Toho samozřejmě využila Imogen aby Carys vydírala a následně ji zabila, no ale jelikož Carys není žádné béčko, tak se ubránila. Navíc jsme v tomto momentu zjistili, že umí ovládat vítr. Tadááá!!! Máme tady neočekáveně magii! Paráda!!! Tleskám, to se mi líbí!!!
   Aby jste rozuměli, vítr je v Edenu velmi důležitý, protože díky němu mají světlo, které je brání před napadením tzv. Žarlistů. O žarlistech toho celou knihu moc nevíme, což se mi taky líbilo. Na konci zjistíme, že to jsou takové příšery, něco jako vlkodlaci.

   Takže celou dobu se tato kniha tváří jen jako politická fantasy, ale neee, je to dobrá magická kniha. Ale jenom takový jako úvod. Od druhého dílu mám o dost vysoká očekávání. Konec je nabouchaný akcí a i když teda na trůn usedne dle mého ten nesprávný, tak čekám pořádnou odplatu v dalším díle.

   Jak říkám, mně tady nic nechybělo. Líbilo se mi to! 5* !


Žádné komentáře:

Okomentovat