25. ledna 2019

PŘEČTENO: Jo Beverley - Pán mého srdce





Originální název: Lord of My Heart

Žánr: Literatura světová - Pro ženy - Historie

Série: Dark Champion

Rok vydání: 2019 (v originále 1992)

Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 416 stran

Názvy knih série: Temný hrdina (2 - již brzy také vyjde u nakladatelství baronet),

Díl série: První

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

Zakoupit můžete na stránkách nakladatelství baronet





(zdroj obrázku)





ANOTACE:

Aby uchránila své baronství před zkázou, musí se Madeleine de la Haute Vironge provdat za jednoho z trojice pánů, které jí nabídne král Vilém. Nenadálý zvrat osudu vžene krásku, vychovanou v klášteře, do náruče nejnebezpečnějšího z těch tří – nádherného, vzrušujícího cizince, po němž Madeleine touží… ale také se ho bojí.

Na vážkách mezi oddaností rodině a oddaností králi bloumá hezký Aimery de Gaillard po lesích jako Zlatý jelen, odhodlaný pomáhat prostému anglickému lidu. Krásná mladá dědička, s níž mu čest velí uzavřít manželství, však tuší jeho tajemství, čímž ohrožuje jeho cíl i život. Přesto v jeho ušlechtilém srdci, zatvrzelém nedůvěrou, roste vášnivá touha po Madeleinině smyslné nevinnosti – a nutí smělého psance podlehnout kráse, vášni… a zkáze láskou.
                                                                        (databazeknih)



O ČEM KNIHA JE?

   Pán mého srdce pojednává o celkem komplikovaném budování vztahu mezi Madeleine a Aimerym. Ono by to nebylo tak moc komplikované kdyby se poprvé opravdu setkali až na popud krále. Ale jelikož je Aimery tak trošku předchůdce Robina Hooda, stalo se to, že Madeleine potkal v přestrojení za chudáka v lesích kolem jejího panství. Myslel si, že je obyčejná služtička na pochůzce a pokusil se ji svést, v tu dobu to mezi nimi pěkně zajiskří a jeden na druhého nedokážou přestat myslet.
   Komplikace nastávají, když si Aimery myslí, že Madeleine je zodpovědná za bičování anglického lidu, i dětí, a zapřísáhne se, že za to bude pykat. 
   Madeleine je samozřejmě nevinná a když se oficiálně setkají na přání krále nechápe, proč ji ten zelenooký cizinec tak nenávidí. Až později pozná, že je to onen muž, psanec, z lesa. 
   Madeleine si vybírá ženicha mezi třemi muži a i když ji prvně král Vilém dal volnou ruku ve výběru, různými okolnostmi a královou manipulací je donucena si vybrat Aimeryho.
   No a po svatbě, ale i při námluvách je to mezi nimi pěkně veselé a divoké. :D



A CO JÁ NA TO?

   Ano! Ano! Ano!
   Tento příběh mi dokonale sednul.
   Na úplném začátku jsem se hrozně zděsila jmen hlavních a vedlejších postav a ty názvy všech panství! Taky mi chvilku trvalo než jsem si dosadila dobu, ve které se náš příběh odehrává. Takže jsem listovala na poděkování, ale autorka se pouze zmiňovala, že žádné reálné osoby ani historické osoby nezkreslila a držela se reálií. 
   Takže než začnete číst, Googlujte kdo byl Vilém Dobyvatel, bitva u Hastingsu atd. Chápu, že Anglický čtenář to má asi jako my tady Cyrila a Metoděje, ale myslím, že je třeba trochu osvěžit paměť, co se týče anglických dějin. Já si to ještě trochu vybavuji, aspoň na něco byla ta vysokoškolská fraška. :D
   No, ale když se seznámíme se všemi postavami (naštěstí jich tam zas tolik není) a názvy míst (taky se tam většinou mluví jen o dvou místech, krom popisu cesty), tak příběh krásně plyne a je prostě skvělý. Dokázala bych si to přenést i do světa fantazie, jen tam přidat trochu nějaké té magie a prostě... BLAHO!!! Ale i bez magie je ten příběh super.
   Navíc autorka používá krásný popisný a bohatý jazyk, takže aniž by jste třeba znali anglickou módu 11. století, tak to vůbec nevadí, protože ona vám vše podrobně popíše. Ale nebojte se, není to zdlouhavé, "vodsejpá" to rychle. A bacha, popisuje tam i porod. :D
   Trošku jsem měla strach, že jsem si zrovna vybrala historický milostný román ze středověku, ale tady se mi líbilo, jak se tam i šlechta nebála mluvit o milostných pletkách, ta doba asi nebyla ještě tak moc upjatá, podle autorky teda. :D
   Co mě nejvíce bavilo bylo, jak mezi sebou Madeleine a Aimery bojovali. Chvilku ze sebe strhávali oblečení a za okamžik už na sebe prskali jako kočka se psem. Jako bylo jasné, že spolu skončí a budou se milovat, to se prostě od těchto knih očekává, ale autorka je k sobě dostávala pěkně dlouhou a klikatou stezkou, takže o napětí nebylo nouze.
   Další co velice oceňuji je, že autorka není přehnaně popisná co se týče milostných scén. Ano, ona vám pěkně popíše na celou stránku, jak vypadal Aimery a jeho bratr při příjezdu na panství, ale co se týče milostných scén, tak se řídí zlatou střední cestou.
   Jediné co bych knize vytkla je obálka. Ano i ta původní obálka je ve stejné stylu, jen v jiných barvách, ale kdybych podle obálky měla vybírat, tak po téhle nesáhnu. (Stydím se, jsem obálkofil). Ta dýka s růží mi tam přijde jak pěst na oko. Vím, že za tím je něčí práce, ale dle mého, tam mohlo být té práce více.
   No, ale zde je třeba nesoudit knihu podle obalu, protože kniha mě naprosto uchvátila. 

   Očividně, když jsem ji přečetla během 24 hodin. :D

  Knihu hodnotím 5 hvězdami (ovcemi) a putuje do složky oblíbených. ♥


   Ráda bych po sté chtěla poděkovala nakladatelství BARONET za poskytnutí tohoto recenzního výtisku. ♥

   Ještě úryvek a něco o autorce z přebalu, jinak je to ode mě pro dnešek vše. Páčko. A.

4 komentáře:

  1. Krásná recenze❤️ nejspíš po ni časem sáhnu 😍

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé ty ovce jsou dokonalé jako hvězdičky :D Každopádně dle tvé recenze to zní fajn!

    OdpovědětVymazat