28. ledna 2019

PŘEČTENO: Tyrell Johnson - Vlci zimy





Originální název: The Wolves of Winter

Žánr: Literatura světová - Novely - Fantasy - Dystopie

Série: -

Rok vydání: 2018 (v originále 2018)

Nakladatelství: FOBOS (Omega)

Počet stran: 368 stran

Názvy knih série: -

Díl série: -

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads









(zdroj obrázku)





ANOTACE:

Zapomeňte na staré dobré časy. Zapomeňte na léto. Zapomeňte na teplo. Zapomeňte na všechno, co není nutné k přežití.

Lynn McBrideová si poté, co svět zasáhla nukleární válka a smrtící chřipková epidemie, prochází drsnou školou života. V nemilosrdném prostředí zasněženého kanadského Yukonu je pronásledovaná mučivými vzpomínkami na předchozí život. Spolu se svou rodinou je den co den nucena bojovat o přežití. Učí se stopovat, lovit a klást pasti.


Její nejistá existence však jednoho dne utrpí ránu, když stíny starého světa doputují k její malé osadě v podobě záhadného cizince Jaxe. Ten rozpoutá řetězec událostí. Ty přimějí Lynn vydat se na dlouhou a strastiplnou cestu sněžnou pustinou, na jejímž konci má naplnit svůj osud, o kterém by se jí nikdy ani nesnilo.
              (cbdb)




O čem kniha je?

   Příběh nás zanese do postapokalyptického pěkně zamrzlého světa. Jaderné války způsobily, že se změnilo klima a nastala taková mírnější doba ledová. Prostě máte chvilku jaro a pak zas dlouhá zima. (Fuj, brr, stačí mi naše počasí). Navíc se ve světě rozšířila smrtelná chřipka, na kterou lidé umírají a jen velmi málo lidí ji přežije.
   Gwendollyn a její rodina žijí někde daleko na severu Aljašky, kde se usadili, protože se proslýchalo, že v zimních podmínkách chřipka zasahuje mírněji a méně často.
   Jednoho dne Lynn potká v lese cizince, Jaxe, se psem Vlkem (:D) a pozve je do jejich osady a nabídne mu jídlo. Tím nevědomky rozpoutala vlnu událostí, které převrátí celý její malinkatý svět a ona bude muset bojovat o život a závisí na ní záchrana celého světa. Nečekaně. :D

Jak se mi kniha líbila?

   No musím říct, že to nebylo nejhorší.
   Příběh plynul krásně, hrozně rychle se to četlo a místy to bylo i napínavé. Ze začátku je to takové vlažnější, skáčeme z přítomnosti do minulosti, kde se Lynn hlavně zaměřuje na otce, který zemřel ještě než odešli na sever. Od třetiny začíná akce a ta lehce graduje až na konec knihy.
   Zádrhel vidím v tom, že to nepřineslo žádnou originální zápletku nebo myšlenku a většina dějových zvratů byla na 100% předvídatelná.
   Co se týče postav, tak žádná vás nijak extra nechytí za srdce. Jo, role záporáků a role klaďasů je jasná, ale vlastně kdyby zemřela hlavní postava, tak mě to zasáhne asi stejně jako kdyby zemřely vedlejší postavy. Prostě všichni na jedné vlně. :D
   Nejlepší byl stejně Vlk, takové psí třeštiprdlo. A postava otce jako vzpomínky byla velmi pěkným dojemným zpestřením.
   Každopádně dle mého má kniha atmosféru. Ta zima všude okolo, hromady sněhu. Neustálý strach z toho, jestli přežijí další zimu nebo jestli se nakazí.
   Trošku na konci vidím náběh na další díl. Uvidíme.
   Celkově je kniha dobrá, žádný zázrak ze kterého si sednete na prcku, ale rozhodně to není ztráta času a rozhodně se hodí do tohohle počasí, protože si k tomu uděláte teplé kafe nebo čaj, zabalíte se do deky a řeknete si, že se máte sakra dobře. :D

   Hodnotím dneska menším stádem


Dejte mi vědět jestli jste tuhle knihu četli a jak se vám líbila.
Páčko!
A.

2 komentáře:

  1. Knihu mám doma koupenou, ale ještě jsem se k ní nedostala a asi jen tak nedostanu když vidím ten zástup knih k přečtení :D A dle recenze to zas taková pecka není, tak to počká :D Každopádně to, že si z toho člověk nesedne na PRCKU mě pobavilo :D Tak asi má být prdku ne? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, prcka je dupa, zadek. Prcinu neznáš? 😂😂

    OdpovědětVymazat