30. ledna 2019

PŘEČTENO: Ange - Prokletá krev





Originální název: Sang Maudit

Žánr: Literatura světová - Fantasy - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: -

Rok vydání: 2019 (v originále 2017)

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 360 stran

Názvy knih série: -

Díl série: -

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)













ANOTACE:

Představte si svět, ve kterém Velká francouzská revoluce nikdy neproběhla a kde se právě chystá korunovace Ludvíka XXIV. 
Sedmnáctiletou Angie pronásledují jednoho dne v metru dva ozbrojení muži a pokusí se jí zabít. Unikne jim jen o vlásek. Toho dne večer ji nečekaně navštíví její matka vévodkyně de Noaillesová, kterou již léta neviděla, a pozve ji na ples do Versailles, aby byla náležitě představena u dvora. Angie se tam nechce, ale takový večer by jí mohl pomoci odhalit, kdo jí usiluje o život a proč.
                                                                           (cbdb)

O čem kniha je?

   No stane se toho tam hodně v krátkém čase.

   Ale jak už víme z anotace, tak nás kniha zavede do světa, kde je Francie stále absolutistickou monarchií a občané jsou rozděleni na šlechtu a neurozené. Šlechta má různé výhody a veškerou moc.
   Angie (Angeliku) v metru napadnou dva muži, řeknou jí, že je označená a někdo chce její smrt. Při tomto napadení Angie zjišťuje, že její celoživotně zvýšená intuice nebude jenom umění číst v lidských gestech, ale něco více.
   Toho dne ji po deseti letech navštíví její matka a Angie využije příležitosti, že ji chce představit dvoru a samotnému králi. U dvoru a mezi vládnoucí šlechtou se snaží dopátrat, co znamená být označenou a jak se toho označení zbavit. A hlavně kdo a proč ji označil.

   Dalo by se o ději této knihy napsat mnohem více, ale nechci nic prozradit a zbytečně někomu kazit dojem z knihy.



Co si o knize myslím?

   Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl vyprávění. Taky jsem prvních pár stran byla celkem zmatená kdo je kdo. Postav je zde hodně a ta jména tomu taky nepomáhají, ale po chvilce se zorientujete a pak už jen hltáte stranu za stranou.
   Je to pěkně krvavé. Jakože fakt hodně. Nešetří se tam smrtí ani celkem podrobných popisů. Například kočka (ale fakt zlá mrcha) ručně roztlučená o sloup nebo krásný popis uřezávání hlavy elektrickou pilkou. Jooo, místy to byla chuťovka.
   Geniální mi přišlo jak se autoři vypořádali se skutečností, že se ocitáme v moderní době, kdy neproběhla Velká francouzská revoluce. Také užívání magie zde bylo pěkně vyřešené a bavilo mě to. Zjednodušeně čím víc krve, kvalitní krve, tím víc moci.
   Co se týče postav, tak jsou sympatické a chovají se celkem realisticky. Nejvíce se mi asi líbila Cleménce (nejlepší kamarádka Angie), Matt byl taky dobrý no a Filip je prostě láska. :D Jo a Angie byla taky fajn. :D
   Jo a co oceňuji nejvíce je, že upíři nejsou ústředním tématem, jako jo, jsou tam, ale prostě netočí se kolem nich všechno.
   Nejsem si jistá jestli bych to úplně zařadila do běžného YA žánru, přece jenom krve tam je dost, dost obětí všeho věku. A ta kočka, na tu asi nezapomenu o když byla na špatné straně. :D
   Každopádně kniha mi přišla promyšlená, sice místy mě méně bavily ty politické pletky, ale celkově je kniha skvělá. A ten konec! Kruci písek, to mě dostalo, asi nad tím budu ještě chvilku dumat.

   Nepočítám s tím, že bych tuhle knihu četla naposledy a doufám, že bude nějaké pokračování.Prosím, že bude? :D

   Knihu hodnotím plným stádem


A jak se to líbilo vám? Nebo máte v plánu číst? Dejte mi vědět.
Páčko
A.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat