28. května 2019

PŘEČTENO: Poslední číslo - Hayley Barker






Originální název: Show Stopper

Žánr: Literatura světová - Dystopie - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: Poslední číslo

Rok vydání: 2019 (v originále 2017)

Nakladatelství: King Cool

Počet stran: 432 stran

Názvy knih série: Show Stealer (2)

Díl série: První

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads





(zdroj obrázku)








ANOTACE:


Anglie, blízká budoucnost. 
Společnost je rozdělena na Čistou britskou rasu a Dreky, spodinu odsunutou do ghett, nucenou pracovat jen za nepoživatelnou stravu a žijící v neustálém strachu, že jim ukradnou děti přímo z ulice a odvezou je do putovního cirkusu, aby tam vystupovaly v představeních, ve kterých jim noc co noc půjde o život.

Jedním z těch dětí je Hošiko, talentovaná dívenka, která se pohybuje po visutém laně jako kočka, jak se jí taky přezdívá. Ben se narodil na opačné straně, je Čistý a syn ambiciózní političky, zapřisáhlé nepřítelkyně Dreků. Jejich osudy se spojí v okamžiku, kdy Ben se svou rodinou navštíví cirkus a propadne kouzlu uhrančivé Kočky. Ani pro jednoho z nich už pak život nikdy nebude stejný jako dřív.
                                                                                                      (cbdb)




O čem kniha je?

 
Nemám k tomu co dodat, anotace to krásně vystihuje. ♥

"Teď je to ale jiné. Teď, když zavřu oči, vidím jeho tvář, cítím, jak mě pevně svírá v objetí. Změnil mě. Už teď jsem kvůli němu sobecká a slabá." (strana 275)



Jak se mi kniha líbila?



   Tak vám prvně povím, že tohle byla kruťárna.
   Ten svět. Bože, nevěděla jsem jestli z něho mám chuť zvracet, brečet anebo řvát.
   Celá kniha je napsána ze dvou pohledů, Hoši a Bena. Obě linie jsou zajímavé. Dávají nám nahlédnout do světa Dreků i Čistých. S Hoši jsem pociťovala tolik nespravedlnosti a s Benem jsem se vztekala, kdy konečně otevře oči a začne vnímat ten odporný svět bez růžových brýlí.
   Musím říct, že celá kniha ve mě zanechala mnoho dojmů. Některé scény byly pěkně nechutné a to co se tam odehrávalo s některými dětmi. Fuj, hnus.
   Po knize jsem sáhla hlavně z důvodu cirkusového prostředí. Kniha mi nabídla v podstatě příběh zakázané lásky, umístěné ve zvláštním (ale možném) dystopickém světě, ve kterém se nechcete ocitnout ani náhodou. Ano, byla bych Drek, stejně jako pravděpodobně každý, kdo to teď tady čte. Obálkou by mě to asi nezaujalo, ta originální by si mě získala rozhodně více, nevadí.
   Každopádně jsem hodně zvědavá jak příběh bude pokračovat.


"Už nemůžu jít dál s davem, nemůžu tudy jen tak procházet jako všichni ostatní, aniž bych cokoli řekl, aniž bych cokoli udělal. Čas, kdy jsem jen tak stál a vyčkával, je pryč. Teď je na čase jednat." (Strana 279)



Celkově se mi kniha líbila, i když jsem ji četla nechutně dlouho. :D

Hodnotím plným stádem.


A to je pro dnešní den opět vše.
Přeji krásné úterý!
Páčko!
A.

2 komentáře:

  1. Také se mi kniha líbila, i když mě trochu zklamal konec. Čekala jsem jej trochu drsnější, přesně v takovém duchu, v jakém byla celá kniha. Za to jsem ubrala kousek hvězdičky, ale na druhý díl se velmi těším. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem za "Hepyjend" ráda, mám obavu, že si na nás zgustne autorka v dalším díle 😂 ale taky se těším. 😊

      Vymazat