3. února 2019

PŘEČTENO: Les - Chelsea Bobulski






Originální název: The Wood

Žánr: Literatura světová - Fantasy - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: -

Rok vydání: 2019 (v originále 2017)

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 288 stran

Názvy knih série: -

Díl série: -

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)











ANOTACE:

Winter je normální středoškolačka. Tedy aspoň na první pohled. Jednou se však její táta, strážce lesa, kam ústí časové portály, ztratí při noční obchůzce a ona musí převzít jeho povinnosti: hlídkovat u portálů a pomáhat cestujícím, kteří z nich omylem vyjdou, aby našli správnou cestu zpět. 
Když se v lese objeví Henry, mladík z jiné doby, který také postrádá rodiče, má Winter o to větší pocit, že jí o tátovi neřekli pravdu. Dokážou ji společně odhalit?
                                                                                 (cbdb)

O čem kniha je?

   Hlavním dějištěm naší knihy je Les, na první pohled obyčejný les, ale ve skutečnosti to je magické místo, kde se shlukují portály z jiných časů. Představte si čas jako slupku nějakého místa (nechtějte po mě fyzikální názvy), kde občas vznikají trhliny, kterými se dostanete právě do onoho Lesa. Super je, že když už jste tady, tak můžete projít i portálem do jiných časů, ale to je přííísně zakázáno!
   No a naše hlavní hrdinka Winter je od svých deseti let cvičena na roli Strážce Lesa. Jako strážkyně musí doprovázet ztracené Poutníky v čase Lesem a zavézt je zpět k jejich portálům, to znamená zpět do jejich času. Např. Francouz roku 1993 chodí pro nějaké pařížské ulici a bum... najednou je v Lese a Winter přiběhne a dovede ho zpět.
   Když je Winter skoro 15 let, tak se její otec, zároveň její učitel, ztratí a ona se stane plnohodnotnou Strážkyní. Po osmnácti měsících potká v Lese mladého muže z 18. století a ten ví až příliš o tom, jak Les funguje a snaží se projít do jiného času, nakonec společně odhalují pravdu a zjišťují co vše je v Lese špatně.



Co si o knize myslím já?

   Bohužel kniha má obrovský potenciál. Nevyužitý.
   Cestování časem je tady velice málo. Vlastně jedinou postavou, která nějak úmyslně putuje časem je Henry. Zbytek jsou jen zmatení Poutníci a Nejstarší (rada Lesa). Ano, mají radu, ta udává veškerá pravidla, například zabránit všem cestovat časem, utajení atd.
   Prostředí samotného Lesa bylo celkem kouzelné. Hrozně moc se mi líbilo, jak Les uměle pomocí magie reaguje na normální přírodu. Zabarvení listí na podzim probíhalo asi tak, jako když se kouknete na obálku knihy. Původní zelená barva začne zkapávat a nahradí ji jiná barva. Také les působil tak nějak magicky. Světlušky jako pomocnice. ♥
   Fakt moc mi to připomínalo les od C. S. Lewise z Čarodějova synovce. Tam byl les s jezírky a každé jezírko představovalo nějaký jiný svět. A pomocí kouzelných prstenů jste mohli do toho jezírka a nového světa vstoupit. ♥
   Bohužel střídání magického prostředí lesa a prostředí střední školy (jako normálního světa) mi přišlo trochu moc "na sílu".
   Winter byla celkem sympatická, uměla si poradit, uměla vyjádřit city, ale zas jako to nebyla nějak extra velká kňoura. Ale jak to v YA bývá, pak se objeví svalnatý Henry... Všechno jde stranou, pravidla, rozum atd. :D Henry je opět popsán samozřejmě jako dokonalý chlap.
   Také bohužel děj byl trochu moc předvídatelný.
   Na druhou stranu se to čte velmi rychle, nejsou tam extra hluchá místa.
   Asi jsem od toho čekala moc a mrzí mě to. Každopádně ta obálka je nádherná.
   Kniha stojí asi samostatně, ale třeba jednou autorka ještě celý nápad vezme a rozvine ho a my se dočkáme toho cestování v čase. ♥

  Dneska hodnotím pouze 3 ovcemi, ale jsou velké. :D


Tak to je dnes vše.
Páčko!
A.


2 komentáře:

  1. No tak teď jsem nějak ztratila chuť si tuto knihu přečíst :D Cestování časem, kde vlastně skoro žádné cestování není? :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je to spíš jenom kulisa no, ale zas úplně bych to nezahazovala ;)

      Vymazat