7. června 2019

PŘEČTENO: Jako ve filmu - Kelly Oram






Originální název: If We Were a Movie

Žánr: Literatura světová - Dívčí romány - New Adult - Romantické

Série: -

Rok vydání: 2019 (v originále 2016)

Nakladatelství: Baronet

Počet stran: 392 stran

Názvy knih série: -

Díl série: -

Odkazy: ČBDBDatabázeKnihGoodReads

(zdroj obrázku)


Knihu můžete zakoupit ZDE!





ANOTACE:


Romance plná hudby a filmů od autorky Cindera a Elly.

Nate Anderson právě nastoupil na univerzitu. Pochází z trojčat a zoufale se snaží svých bláznivých a rozdivočelých bratrů zbavit. Poté, co po jejich dalším kousku pohár Nateovy trpělivosti přeteče, pronajme si první pokoj, který mu přijde pod ruku.

Jeho novou spolubydlící se stane Jordan – výstřední dívka z Los Angeles, která věří, že vše, co se v životě přihodí, se už stalo v nějakém filmu.
                                                           (cbdb)



O čem kniha je?


   Nate žije se svými dvěma bratry na koleji v jednou malém kutlochu. Jsou to trojčata a Nate je úplný opak svých dvou bratrů. Ti si chtějí vysokou užít se vší parádou - párty, holky, koncerty. Kdežto Nate se chce hlavně soustředit na studium a jeho hudbu.
   Když mu bratři zničí počítač, kde zrovna dokončil semestrální projekt, má všeho dost a vyběhne z jejich pokoje. Je tak naštvaný, že si nevšimne drobné starší paní a srazí ji na zem. Když se ji několikrát omluví, žena se představí jako Pearl a donutí ho si s ní sednout v kavárně a povídat si s ní. Pearl ho vyslechne a dělá mu společnost dokud nedorazí i Nateova přítelkyně Sophie. Pearl donutí Sophii si také přisednout a poslouchá, jak se mladý pár dohaduje ohledně bratrů, studia, bydlení a všeho možného.
   Pearl navrhne řešení, že zná někoho, kdo zrovna shání spolubydlícího. Proto předá Nateovi email u něhož je napsáno jméno Jordan. Sophie Natea přesvědčí aby mu okamžitě napsal a zajímal se o ten byt. Nemohla tušit, že Jordan není kluk, ale drobná roztomilá holka, která miluje filmy a změní Nateovi život.

"... zavrčel Chris, když si pověsil na krk stříbrný křížek. Nedával tím najevo svoje vyznání, ten křížek je jeho poznávacím znamením. Byl ironický, skoro jako jeho jméno." (Strana 13)
"Tyler je pravý opak Chrise - anděl k jeho ďáblovi - ale jenom navenek." (Strana 14)
"Nejsem geek. Za prvé jsem stejně pohledný jako oni, teda svým vlastním způsobem. Jsem taková směsice jich obou." (Strana 14)


Jak se mi kniha líbila?


   Líbilo se mi to moc a dokonce by se mi to líbilo ještě více, kdyby Kelly Oram svou tvorbou nepostavila laťku tak vysoko s její první knihou, která u nás vyšla (Cinder & Ella).
   Jako ve filmu je prostě krásná, milá oddechová kniha, ale asi jsem očekávala něco víc. Více jsem očekávala v tom, že tenhle krásný příběh prostě bude propleten ještě něčím temným, vážným tématem, které mi roztrhá srdce na kusy. Protože přesně tak jsem se cítila po přečtení Cindera & Elly. Ano, objeví se zde i nějaké ty temnější stránky, ale hrály spíše vedlejší roli. Např. ošklivý rozvod rodičů Jordan, náhlé úmrtí Nateovy matky v jeho děství a ještě jedno téma, které nechci vyspoilerovat.
   Ale prostě neroztrhalo mě to. Asi jsem na Kelly moc náročná, ale je to tak. :D
   Každopádně co se týče postav, tak si všechny zamilujete. Teda kromě Sophie, tu jsem měla chuť uškrtit hned v prvním okamžiku, kdy se objevila. Zbytek ale musíte milovat, Nateovi bratry, nejlepšího gay kamaráda Colina no a samozřejmě hlavní aktéry. Ti jsou dokonalost sama.
   Všechno to bylo přesně tak jak se to jmenuje, jako v romantickém filmu. Navíc zde bylo mnoho odkazů na filmové trháky a hudbu. Při čtení jsem si pak zmíněné písničky pobrukovala a mám chuť mnoho ze zmíněných filmů okamžitě zkouknout.
   Za obrovské plus vidím, že jsme celou dobu sledovali pouze pohled Natea. Těžko říct, jestli by takhle muž uvažovala, ale hodně se mi to líbilo.
   Každopádně co Kelly Oram umí sakra dobře je vyvolávat negativní emoce. Bože, jak já nesnáším Sophii, to je tak odporná, sobecká a manipulativní mrcha. Jako fakt se mi z ní zvedal žaludek. A ta Nateova a Jordanina bezmoc. Sakra, ještě že to bylo jako ve filmu a mělo to "happyjend".

"Je moje spolubydlící. Víc než to, rychle se stala jednou z mých nejbližších přátel. Jasně že se za ni cítím odpovědný. Potřebuje někoho, kdo na ni dohlédne a postará se o ni. A tím člověkem bych se mohl stát já. Dokud si nevyřeší, co potřebuje, nebo nenajde kluka, který ji bude hoden, ochráním ji." (Strana 170)


Knihu každopádně doporučuji, i když jsem ubrala jednu hvězdičku (ovečku), protože to prostě bylo o chlup slabší než příběh Elly.



Ještě jednou děkuji za zaslání této knihy k recenzi NAKLADATELSTVÍ BARONET. :)

A to je dnes zas vše!
Přeji krásný víkend!
Páčko!
A.

4 komentáře:

  1. To si musím přečíst! :D
    Já jsem od autorky zatím četla jen Cinder & Ella, to pokračování ještě ne, a stejně jako ty jsem si to opravdu zamilovala! Příběh, postavy, styl psaní! Autorka má opravdu talent a je velká škoda, že u nás vycházejí její knihy pomalu. :D
    Skvělá recenze! ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Určitě Jako ve filmu přečti, je to miloučké čtení. 2. Díl Cinder & Elly už se mi moc nelíbil, ztratil jiskru prvního dílu.

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu jsem hodně zvědavá, hlavně kvůli tomu, že se mi líbil první díl Cinder & Ella. Děkuji za recenzi, na knihu mě nalákala ještě víc. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl ze série Cinder & Ella je dokonalost sama. ♥ Doufám, že se ti bude Jako ve filmu líbit minimálně tak jako mně. :)

      Vymazat