25. dubna 2019

PŘEČTENO: Batman: Náměsíčnice - Marie Lu


Originální název: Batman: Nightwalker

Žánr: Literatura světová - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: Ikony DC

Rok vydání: 2018 (v originále 2018)

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 232 stran

Názvy knih série: Wonder Woman: Válkonoška (1), Catwoman: Zlodějka duší (3)

Díl série: Druhý

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)





ANOTACE:

   V Gothamu umírají lidé. Město terorizují Náměsíčníci a významné obyvatele loví bezpečnostní systémy, které se obrátily proti nim. Dalším na seznamu je Bruce Wayne, dědic technologického impéria, jenž je ale po potyčce s policií uvězněn v neblaze proslulém vězení. Tam potká Madeleine, která toho ví o Náměsíčnících až příliš. Je dívka jedinou nadějí na záchranu, nebo se stane zhoubou celého Gothamu?
                   (cbdb)


O čem kniha je?


   Čerstvě osmnáctiletý Bruce Wayne je svědkem zásahu policie proti Náměsíčníkům. Když si uvědomí, že pachatele nemají policisté, se svými auty, šanci dohnat, zasáhne a zúčastní se autohoničky, která skončí tím, že člena Náměsíčníků nakonec dopadnou.
   Bruce však je obviněn za maření policejního vyšetřování, nebezpečné jízdě a kdo ví co ještě. Je odsouzen k několika měsícům veřejně prospěšných prací, které si musí odpykat na nejhorším místě v Gothamu. V Arkhamské věznici/blázinci.
   Tam jednoho dne spatří v jedné z cel Madeleine. Členku Náměsíčníků, která odmítá s kýmkoliv mluvit. Až jednoho dne promluví na Bruce.

   Abych se vyjádřila k anotaci. Ne, Bruce není v Arkhamu zavřený. Jen tam musí pracovat. :D


Jak se mi kniha líbila?


   Asi jste pochopili, že já mám pro všechna díla Marie Lu slabost a všechny si zamiluji. Příběh čerstvě osmnáctiletého Bruce Waynea není výjimkou.
   Nebudu lhát, že jsem některé zápletky odhadla, nebo jsem měla tušení jak co dopadne, ale tady mi to nevadilo. Marie Lu prostě umí psát a já její díla miluji. Takže u ní si asi jen vždycky poplácám po rameni a řeknu si: "Jooo Anče, dobře jsi to uhádla!"
   Co asi nejvíce miluji na psaní Marie Lu jsou její bojové, akční scény. Když už se konečně Bruce rozhoupal aby oblékl předchůdce svého batmanovského obleku, tak to co nastalo za akční smršť poté, stálo za to.
   Při výcviku nechybělo zakomponovaní i virtuálních brýlí, díky kterým Bruce trénoval v napůl virtuálním světě, nejen v obyčejné tělocvičně. :)
   Trošku mě mrzelo, že tam nebylo to, jak se rozhodl se nazývat Batmanem, nebo to, že se inspiroval tím, z čeho má největší strach. Na začátku se vlastně jenom dozvíme, že Bruceův otec netopíry zkoumal a že je společně pozorovali.
   Celkově si jde tato verze Bruce Waynea vlastní cestou, ale neberu to jako špatný krok. Já osobně znám pouze filmová zpracování, a aktuálně mě minula verze s Affleckem, ale furt se na to chystám. Jo ještě jsem neviděla ani Aquamana a je mi blbé se koukat jen na ten jeden film, když to má celkem dost předchůdců. :D I když u WonderWoman jsem to tak udělala. :D
   Každopádně bych dokonce i ocenila kdyby Marie Lu napsala nějaké pokračování Batmanova příběhu. A úplně by bylo nejlepší, kdyby pak autoři ostatních knih ze série Ikony DC dali hlavy dohromady a sepsali nějaké veledílo, kde by se všechny postavy setkali.
   No, dost o mých přáních. :D

Hodnotím jasným plným stádem, mně se to líbilo.


A to je pro dnešní den zase vše.
Přeji pěkný den.
Páčko!
A.

2 komentáře:

  1. Minulý rok jsem četla Wonder Woman od Leigh a děsně mě to zklamalo, tak jsem se nikdy neodhodlala pustit se do Batmana. A to i přes to, že já miluju Batmana! Kromě filmu s Affleckem jsem je viděla všechny, i seriál Gotham, ale prostě první zkušenost z touto sérií nebyla nejlepší. :D
    Leigh se za mě Wonder Woman nepodařilo napsat a bála jsem se, aby mi Marie Lu nezkazila i Batmana, takže jsem neplánovala si to přečíst. Ale nedávno jsem dočetla Warcross a Wildcard a autorka vážně umí psát, takže to zkusím. :D
    Doufám, že budu z Batmana alespoň z poloviny tak nadšená jako ty! Vím, že ty knihy na sebe nenavazuji, ale jsem zvědavá na Catwoman od Sarah, takže nejprve Batman, pak Catwoman. Mrknu v knihovně jestli je nemáme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je fakt, že já jsem Wonder Woman četla s nejnižším očekáváním a nakonec se mi to i líbilo. A tady jsem asi ovlivněná tím, že Lu fakt miluju. Musíš počítat s tím, že je to takový svojský Batman :D Ale mě se to líbilo. A na Catwoman se těším hrozně moc. ♥

      Vymazat