24. března 2019

PŘEČTENO: Psycho: Sanatorium - Chet Williamson



Originální název: Psycho: Sanitarium

Žánr: Literatura světová - Thriller

Série: Psycho

Rok vydání: 2016 (v originále 2016)

Nakladatelství: Omega

Počet stran: 288 stran

Názvy knih série: Psycho I (1), Psycho II (2), Psycho III (3)

Díl série: 1,5

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)






ANOTACE:

Román Psycho Roberta Blocha byl poprvé vydán v roce 1959 a okamžitě se stal hitem, což jen o rok později vedlo k natočení filmu, který přinesl děsivý příběh Normana Batese do povědomí veřejnosti, který ještě umocnila TV série Motel. Trvalo dalších 23 let, než Bloch napsal další román Psycho, ze kterého zjistíme, že Norman byl po celou tu dobu v ústavu pro duševně nemocné. V tomto pokračování Norman ze sanatoria uprchne a v Hollywoodu rozjede smrtící mejdan..

Ale co se v onom sanatoriu přihodilo během těch dvou desetiletí? To ještě nikdo nezažil...

Píše se rok 1960 a Norman Bates je ve státní nemocnici pro duševně nemocné zločince v péči doktora Felixe Reeda, který se ho snaží dostat z jeho katatonických stavů.

Ale Norman a Dr. Reed jsou neustále obtěžováni ostatními pacienty i zaměstnanci, kteří si myslí, že toto sanatorium je daleko spíše vězení než místo určené k uzdravování nemocných, Přispívá k tomu i samotná budova, kdysi soukromá léčebna, o které se tvrdí, že je strašidelná. Na scéně se objevuje Normanovo dvojče Robert Newman, jehož mozek byl ihned po narození jeho ošetřujícím lékařem prohlášen za poškozený. Jak Robert a Norman vyrůstali, Norman zjišťuje, že temno Robertovo je ještě hlubší než to, které na Normana číhá venku ve městě.

Vraždy na sebe nenechají dlouho čekat a šokující řetěz událostí nás vtáhne ještě hlouběji do vyšinutého šílenství uvnitř Psycho-Sanatoria.
                                                               (cbdb)

                                                                            (zdroj)

O čem kniha je?

   K anotaci asi nemám co dodat. Výstižné. :D



Jak se mi kniha líbila?
 
  Tak jo....
  Myslím si, že dokonalý příběh Normana Batese už napsaný byl. První kniha byla dokonalá, zbytek je už zbytečný. Ano, pouze původní příběh Normana Bates z roku 1959 má to pravé kouzlo.
   Tato kniha nebyla úplně nejhorší, ale proč nezkusit svůj vlastní příběh? Proč se opět vracet k něčemu, co je uzavřeno a napsáno perfektně?
   Psycho: Sanatorium bylo chronologicky vloženo mezi Psycho I (1959) a Psycho II (1982). Takže to, jak kniha skončila je jediné, co bylo logicky možné.
   Navíc pachatel byl od prvních stran jasný, po pár kapitolách mi byl jasný i spolupachatel. Žádné překvápko.
   Mrzelo mě, že tam bylo tak málo Mámy. Stále ji považují za jednu z nejlepších záporáků. V kombinaci s Normanem, kterého spíš litujeme, dokonalost.

                                                                            (zdroj)

   Navíc mi přišlo, že kniha spíše navazovala na filmového Normana, vysokého fešáka. Ale v knize, pokud si to dobře pamatuji to byl tlouštík s brýlemi.
   Každopádně já jsem asi moc v tomhle náročná. Už to, že Bloch po tolika letech (asi došly peníze) se opět vracel k příběhu Batese a samozřejmě sám sebe už nedokázal překonat, naopak... Druhý díl dost kvalitou poklesl. Ale proč ještě nezkusit vydělat na tak skvělém vrahovi jako byl jeho Bates. Chjo.
   No, bylo to čtivě napsané a dočetla jsem to, takže odpad to není.

   Hodnotím 3 ovcemi.


   Kdo nečetl Psycho do Roberta Blocha, vřele doporučuji. Pokud se vám to nechce číst, tak aspoň mrkněte a PSYCHO od Hitchcocka, geniální.

A to je dnes zas vše.
Páčko!
A.

Žádné komentáře:

Okomentovat