13. března 2019

POSLECHNUTO: Cinder - Marissa Meyer

                                                                              (zdroj obrázku)

Originální název: Cinder

Žánr: Literatura světová - Sci-Fi - Pro děti a mládež - Young Adult

Série: Měsíční kroniky (The Lunar Chronicles)

Rok vydání: Kniha 2014 (v originále 2014), Audiokniha březen 2019

Nakladatelství: Egmont - AUDIOKNIHA

Počet stran: -

Stopáž: 10 hodin a 57 minut

Čte: Terezie Taberyová

Názvy knih série: Scarlet (2), Cress (3), Winter (4)

Díl série: První


Audioknihu můžete po vydání (25.3.2019) zakoupit na stránkách albatrosmedia



ANOTACE:

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky.
Cinder je talentovaná mechanička a také kyborg. V Novém Pekingu patří mezi druhořadé občany. Její minulost je zahalena tajemstvím, nevlastní matka ji nenávidí a obviňuje z onemocnění její sestry. Když však osud svede dohromady kroky Cinder a pohledného prince Kaie, dívka se náhle ocitá ve víru galaktického boje o moc a prožívá zakázanou lásku. Lapena mezi povinností a touhou po svobodě, věrností a zradou, musí odhalit tajemství své minulosti, aby zachránila budoucnost světa, v němž žije.
V tomto napínavém knižním debutu pro mládež, prvním ze čtyř svazků, představuje Marissa Meyer čtenářům nezapomenutelnou hrdinku a mistrně vytvořený nový svět, který je pohltí.
                                                                                                                        (albatrosmedia)

O čem audiokniha je?

   Představte si příběh o Popelce. Akorát Popelka není ušmudlaná dívka s malou nožkou, ale velice zručná mechanička, která je z části robotem, Kyborgem. Tak si asi dokážete představit, že na plese nemusí ztratit jen střevíček, ale může přijít o celou svou robotickou nohu.
   Navíc náš princ Charming, neboli princ Kai, neřeší jen to, že si musí vybrat nevěstu, ale jeho císařství sužuje Letumóza. Nemoc, na kterou umírají tisíce lidí a nejpřednější vědci nemohou stále nalézt lék.
   Bohužel jsou na scéně také Měsíčňané. Národ, který se vyvinul po osídlení Měsíce, jež si osvojil schopnost pracovat s bioelektřinou. Jinak řečeno Měsíčňané mohli manipulovat s vašimi myšlenkami, mohli díky tomu měnit svou podobu a vnuknout vám, že je třeba milujete, zbožňujete a uctíváte.
   Cinder je prostě tak trochu jiná pohádka, ale musí pohádky vždy skončit šťastně?



Jak se mi audiokniha líbila?
   Řeknu to jednoduše. Marissa Meyer je pro mě jednou z nejlepších autorek a její knihy zbožňuji, to asi hodnotí obsah. Obsahově je to prostě dokonalost. ♥
   A co se týče zpracování audioknihy? ANO! Skvělé! Měla jsem z toho strach. Já jsem rychlo čtenář, takže si to v hlavě tak jenom rychle přeříkávám. I když si nechávám knihu předčítat v aplikaci, tak si zdvojnásobuji rychlost. :D Ze začátku jsem si musela zvyknout, že to je krásně pomalu přednášeno, ale... Je to skvělé...
   Představte si, že vám knihu přednáší Katniss Everdeenová z Hunger Games (Jennifer Lawrence jsem měla před očima teda já) nebo Bernadette z TBBT (tu zas viděl můj pantáta). Terezie Taberyová krásně pracuje s hlasem. Když čte robota, je zde krásný robotický efekt a na začátku některých kapitol je vložená hudba.
   Sice jsem si všimla dvou přeřeknutí, ale to beru jako prkotinu. ;)
   Jooo, tohle mi sedlo.



Jak to viděli moji rodiče "staříčci"?
   Rodiče jsou v poslechu audioknih už skoro profíci. Pantáta nemá problém celé dny u práce poslouchat mluvené slovo a vnímá to. On už toho snad poslechl víc než já přečetla. :D Ne, to kecám. Ale prostě toho už má za sebou dost, takže jeho názor mě zajímal.
   Mamča také už pár desítek audioknih poslechla, sice ne tolik jako pantáta, ale rozhodně není žádný začátečník. :D
   Trošku jsem měla strach, co na to obsahově řekne pantáta (55 let). Osobně si myslím, že většina YA je spíše pro holky, i když je psané, že je to pro mládež. U mě se potvrzuje, že když je hlavní hrdinka holka, je to spíš pro holky, hodně romantiky, milostná geometrie atd.
   Strach jsem měla oprávněně. :D Přece jenom Cinder je YA žánr, takže je zde hodně romantiky a jak řekl táta, bylo to sakra (použil mnohem horší slovo) moc růžové. Nápad Sci-Fi Popelky se mu líbil, zpracování taky, i když mu to přišlo moc zdlouhavé a sladké. V jednu chvíli prý chtěl i přestat poslouchat, ale zatnul zuby a doposlouchal to. Říkal, že kdyby tam bylo méně toho holčičího rozplývání, tak by to bylo dobré.
   Takže chlapům to prostě nepouštějte, leda nějaké romantické dušičce. :D
   Mamča (56 let) to teda nedoposlouchala celé. Musíme jí to odpustit, protože je období daní a ona maká jak šroubek. Poslechla asi půlku a konec slyšela, jak to poslouchal pantáta.
   Zpracování se jí líbilo, i když teda taky říkala, že se to teda místy trochu táhne, ale obsahově ji to zaujalo. Nápad s kyborgskou Popelkou ji zaujal a jelikož je to taky romantická dušička, tak ani to cukrkandlování jí nevadilo.
   Takže u žen je asi jedno která generace to bude poslouchat, nebo číst. Ženský prostě nejsou tak vybíravé. :D

Audioknihu hodnotím plným stádem. Kniha je obsahově skvělá, ale to už vím dlouho a zpracování jako audiokniha bylo skvělé. ♥


Tak zas příště!
Páčko
A.

Žádné komentáře:

Okomentovat