12. března 2019

PŘEČTENO: Králova klec - Victoria Aveyard





Originální název: King's Cage

Žánr: Literatura světová - Pro děti a mládež - Young Adult - Fantasy

Série: Rudá Královna (

Rok vydání: 2017 (v originále 2017)

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 504 stran

Názvy knih série: Rudá královna (1), Křišťálový meč (2), Válečná smršť (4 - vyšlo 2019 u CooBoo)

Díl série: Třetí

Odkazy: ČBDB, DatabázeKnih, GoodReads

(zdroj obrázku)











ANOTACE:

Ve světě Stříbrných a Rudých vládne zmatek. Mare zůstává v zajetí, zbavená svého blesku a mučená vlastními chybami. Přežívá jen díky milosti nového krále – kluka, jehož kdysi milovala, ale nakonec se z něj vyklubal lhář a zrádce. Maven Calore pokračuje v pletichách své mrtvé matky a snaží se získat moc nad celou zemí i nad svou zajatkyní. Zatímco Mare v paláci trpí pod účinky tichého kamene, její kdysi ubohá skupina novokrevných a rudokrevných se organizuje, cvičí a nabírá nové členy. Připravují se na válku, protože už se nechtějí skrývat ve stínu. A Cal, vyhnaný princ, který také usiluje o lásku blýskající dívky, se nezastaví před ničím, aby ji vysvobodil. Krev se obrací proti krvi a schopnost proti schopnosti. Hrozí, že nakonec nezůstane nikdo, kdo by vznikající požár uhasil, a z Norty, jak ji Mare zná, zůstane jen černé spáleniště.
                                                                         (cbdb)

                                                                    (zdroj obrázku)

O čem kniha je?

   Král Maven zajal blýskající holčičku, všem svým stříbrným poddaným ukazuje, jak si ji podrobil, klečí před ním, spoutaná v železech z tichého kamene.
   Později ji Maven začne využívat k tomu, aby k sobě přilákal další novokrevné a všechny rudé poštval proti Šarlatové hlídce. Využívá ji jako loutku. Ona je vězněm a jeho posedlostí. Jenomže Cal dělá vše pro to, aby ji osvobodil a znovu se s ní setkal.


Jak se mi kniha líbila?

   No, rozhodně to bylo lepší než druhý díl, ale ne zas o moc.
   Těšila jsem se na krutého Mavena, že bude mít více prostoru, klidně bych brala celé kapitoly Mavenova pohledu. Ale bohužel. Maven se Mare radši vyhýbal, takže jsme sledovali zajetí hlavně z pohledu z Mare a Mavena tam bylo za mě málo.
   Pohledy dalších postav byly příjemné oživení příběhu.
   Bojové scény byly fajn, výcvikové scény taky fajn.
   Ale proč to sakra má 500 stran? Určitě bych ocenila zkrácenější verzi toho uvěznění. Druhá půlka knihy už odsýpala lépe, ale pasáže, kdy Mare dělala Mavenovi loutku a návnadu, nevím, zbytečně prodlužované.
   Doufám, že závěrečná část knihy bude zase na úrovni prvního dílu a dostaneme epické zakončení. :D Fakt v to doufám.

Hodnotím jako průměr, takže jen tři ovce.


A to je zase dneska vše.
Páčko.
A.

Žádné komentáře:

Okomentovat